MUQADDIMAH

BAHAWA dengan sesungguhnya adalah diisytiharkan, demi untuk menyempurnakan taqwa kepada Allah dan kebaktian kepada sesama manusia, yang dijadikan bagi menegakkan AL AMRU BIL MA'RUF WAN NAHYU 'ANIL MUNGKAR dalam kehidupan bermasyarakat dan bernegara, maka inilah diisyiharkan sebuah pertubuhan yang dinamakan "PARTI ISLAM SEMALAYSIA"

Thursday, May 21, 2009

Hashim Jasin tidak pertahankan jawatan Timbalan Ketua Dewan Ulamak

Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Ustaz Hashim Jasin menyatakan hasrat beliau untuk tidak bertanding mengekalkan jawatan tersebut walaupun mendapat pencalonan.

Pada 18 Mei lalu, Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan PAS, Dato' Mustafa Ali telah membuat pengumuman berhubung senarai penuh pencalonan bagi pemilihan Dewan Ulama, Dewan Pemuda dan Muslimat.

Dalam pengumuman tersebut, Ustaz Hashim disenaraikan layak bertanding jawatan berkenaan bersama-sama dengan Timbalan Menteri Besar Kelantan, Dato' Ahmad Yaakob.

"Saya sudah beberapa kali menyatakan hasrat untuk berundur daripada jawatan Timbalan Ketua Dewan Ulama ini dalam mesyuarat jawatankuasa Dewan Ulama Pusat.

"Walaupun saya belum lagi menerima surat tawaran tersebut, namun hari ini saya mengumumkan menolak pencalonan tersebut," jelas beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Perlis.

Sehubungan itu, Ustaz Hashim berharap agar Dato' Ahmad Yaakob tidak menolak pencalonan tersebut.

"Biarlah jawatan ini tidak dipertandingkan dan biarlah jawatan ini disandang oleh muka baru pula," katanya.

No comments:

Post a Comment